Med iPad i timen

Med iPad i timen
Fokus på læring med aktivitet

onsdag 10. desember 2014

Opptak, flipped classrom, ulike opptaksprogram


(Blogginnlegg oppdatert etter innspill på twitter idag 10. desember av @Hthengs, Halvor Thengs, om Screencast-O-Matic) 

Det er mange ulike program for opptak av Mac/PC. Ulikhetene går i valgalternativene. Jeg har startet med å lage løsningsforslag i økonomi til mine elever på vg2 salg, service og sikkerhet, og jeg valgte da å benytte QuickTime Player. Dette har fungert greit. Ingen ekstra installasjoner. Jeg kunne også velge område på skjermen jeg ønsket å filme i feks Numbers. Fungerer så lenge jeg kun har et opptak. Skjer noe "feil" midt i filmen, må den redigeres i annet program, eller jeg må starte opptak på nytt. (Stor ulempe, dette er fort en stor tidstyv). Når det gjelder opptak av hva jeg gjør på iPaden er AirServer det verktøyet jeg foretrekker, se blogginnlegg:  http://www.ipadthem.blogspot.no/2014/04/opptak-av-oppgaver-du-lser-pa-ipaden.html (Det vil si når jeg skal ta opp film om for eksempel bruk av Numbers på iPaden.)

Nå når jeg er student på MOOC har jeg testet ut Jing, ScreenFlow og Camtasia som gjelder opptak av skjerm på Mac/datamaskin. Camtasia var den jeg likte best etter noen prøvefilminger. ScreenFlow fungerer også svært godt, her er det mulighet til å være med som foreleser for eksempel nederst i høyre hjørne. Redigeringsfunksjoner her også. Jing er en gratisversjon fra TechSmith med reduserte funksjoner. Her kan jeg også lage et utsnitt for hva jeg ønsker å filme.

Etter innspill på twitter idag har jeg også testet ut Screencast-O-Matic (SOM). Varianten jeg sjekket ut er gratisprogrammet og ikke pro. (Jeg lastet ned appen til Mac.) Her er det enkelt å komme igang. Du merker av området du ønsker å filme, og det er mulig å stopppe filmen under opptak. Etter ferdig film kan denne lastes til filmrull, Screencast-O-Matic nettsted eller youtube. På gratisversjonen er det ikke redigering eller mulig med å overføre til vimeo og andre. Det kan være et poeng å bruke verktøy som ikke koster penger om vi ønsker at elever skal lære å lage opptak. Screencast-O-Matic er lett tilgjengelig.
 1. ScreenFlow http://www.telestream.net/screenflow/overview.htm
  Fungerer svært godt for opptak og redigering på Mac, koster 99$
 2. Camtasia http://shop.techsmith.com/store/techsm/en_AU/buy/productID.289551300
  Fungerer også svært godt for opptak og redigering på Mac, koster 99$
 3. Jing http://www.techsmith.com/jing.html
  Dette er et gratisprogram for opptak fra TechSmith som fungerer til opptak, og enkle
  redigeringsmuligheter. 
 4. Screencast-O-Matic  http://screencast-o-matic.com/ gratisversjon, opptak, kan ta pause, overfører film til youtube, ingen redigeringsmuligheter i gratisversjon. Svært enkel å ta i bruk.
 5. QuickTime Player http://download.cnet.com/Apple-QuickTime/3000-2139_4-10002208.html
  Fungerer til opptak fra skjerm. Gratisprogram som følger med Mac. Du velger selv område på skjerm du ønsker opptak fra. Det er et opptak, ingen redigeringsmuligheter. Grei overføring av film til vimeo, youtube, filmrull.

ScreenFlow egner seg veldig godt for Mac. Her er
det mulig å ha foreleser i et hjørne på opptak. Redigering. Lett å jobbe
med dette programmet

Camtasia er opptakenes. Her er det en
rekke redigeringsmuligheter. Jeg har en trial lisens. Her er
flere lissenser. Recording og editor for Mac koster 99$

Her er gratisprogrammet JING, fungerer greit om du har
noen få opptak. 

                                      Slik er møte med Screencast-O-Matic                                      
Screeencast-O-Matic: Forskjell på gratisversjon
og pro som koster 15$ pr år

Slik ser det ut når jeg tar opptak med Jing. Her merker jeg av
felt som jeg ønsker å ta opptak av.
QuickTime Player var et fungerende program helt til jeg fikk prøve ScreenFlow og Camtasia. Nå kan jeg ikke gå tilbake. Camtasia og ScreenFlow er gode verktøy som du kan redigere i, og i mange tilfeller fremme læringsutbytte hos elevene da du kan skrive kommentarer, ta inn figurer med mer rett inn i filmen. Det er lav brukerterskel på disse programmene, og du får generelt god kvalitet på det du gjør. I tillegg jobber du effektivt i samme program: opptak - redigering - deling.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar