Med iPad i timen

Med iPad i timen
Fokus på læring med aktivitet

lørdag 14. september 2013

Skolehverdag med apper

Vi er igang med tredje skoleåret med iPad som hovedverktøy på vår skole. Det er spennende å teste ut nye verktøy og apper til hjelp i timen. I starten var det viktig å avlære PC verktøy og pålære iPad verktøy, fordi det er forskjeller. Vi valgte iPad fordi det ikke er PC. Da sier det seg selv at vi får ikke alle funksjoner fra PC på iPad. Vi får noen nye funksjoner og mister noen PC funksjoner. iPad er hovedverktøyet for mine elever. Noe PC bruk har vi, i hovedsak regnskapsføring i økonomiprogram og UB-løypa til Ungt entreprenørskap. iPad er det daglige verktøyet på skolen og turer.

Dette året har vi fått dette oppsettet på hvordan vi jobber, apper alle på skolen skal bruke. (Bildet er hentet http://ipadgjennestad.blogspot.no/)

iTunes U
Nå begynner vi virkelig å ta inn over oss at vi har nye verktøy å jobbe med. Nytt i høst er at svært mange lærere er igang med iTunes U. De færreste har åpne kurs, men deler sine kurs med elevene. Engelsk, samfunnsfag, naturfag, ulike programfag er i god gang. Normalen for elevene utover høsten er at alt tilleggsstoff som filmer, linker,apper (anbefaling), oppgaver, Keynoter mm ligger i iTunes U kurshefter til elevene. iTunes U er et svært godt skoleverktøy for oss med mobile enheter fra Apple. Her er  et bilde at hvordan min iTunes U ser ut når jeg åpner den. Av de kursene jeg følger får jeg opp de nyeste oppgavene/hendelsene i venstre marg. Selv har jeg laget 3 kurshefter: vg2 økonomi (og administrasjon). vg2 sikkerhet og vg1 service og samferdsel Borghild Them (her tar jeg med mine temaer i programfag)

Min iTunes U 
Fronter
Det er få LMS som er spesielt gode på mobile enheter. Det kan hende at its learning er noe bedre enn fronter. Vi har hatt LMS Fronter fra før overgang til iPad, og har ikke byttet da vi ikke har noe som støtter iPad godt nok. Vi har følgende i Fronter: arbeidsplaner til elevene, alt av karakter/vurdering på innleveringer og prøver og elevenes fravær/anmerkninger.

Showbie
Tidligere hadde vi innlevering i Fronter. Det er tungvint. Det har vært mulig med appen iCabMobile, men også det har vært ustabilt. Nå har vi innlevering og eventuelt deling av oppgave/keynote i appen Showbie. Det er svært tilrettelagt og raskt å levere i Showbie. Elevene opplever dette nesten like lett som å sende en mail. Jeg har skrevet om showbie tidligere. http://ipadthem.blogspot.no/2013/03/showbie.html Vi har fra i høst Showbie pro som medfører at vi nå kan rette dokumenter rett i appen når det leveres i pdf format. Dette har jeg hatt stor glede av når jeg retter i økonomi, men også i andre fag. Når jeg har innleveringer i Showbie og skal rette, gjøres dette i appen Showbie. I tillegg har jeg Macn oppe med fronter og innlevering. Selve karakteren skrives rett inn i fronter fra Mac, retting skjer i Showbie, i fronter henviser jeg til Showbie. Går egentlig veldig raskt og effektivt!

Innlogging på appn Showbie på iPadenGoogle drive
Alle elever hos oss får gjennestadelev mail. Den er basert på gmail. Vi benytter også google drive til backup i tillegg til iCloud. Vi opplever fra tid til annen at elever sletter sine dokumenter i Numbers, Pages eller Keynote, fordi den ligger i iCloud. Det er jo slik at når du sletter dokument i Numbers, så slettes den i iCloud også. Det er inntil 30gb lagring i google drive. De som ønsker arkivering av dokumenter de har lagret, laster nå opp i google drive. Vi benytter samskrivningsdokument i google docs. Det være seg ulike lister elever skal skrive seg på osv. Akkurat nå holder jeg på å planlegge skoletur til Riga, og dette er delt med to kollegaer som også kan redigere, levende arbeidsdokument! Alle har "siste utgave" hele tiden!
Bilde fra appn Google Drive: My Drive (mine mapper i google drive)
Pages, Numbers, Keynote, iMovie
Vi bruker nå Apples tekstbehandling, regneark, presentasjonsverktøy og filmverktøy. Alle elever har disse appene (Noen som bruker google docs som regneark istede for Numbers). Det fungerer! I starten likte jeg å lage Keynote på Macn (vane). Dersom jeg skal lage Keynote nå, gjør jeg det på iPaden. Det går faktisk raskere. (Det hadde jeg ikke trodd når vi startet med iPad). Numbers er greit regneark å lære bort vi a storskjerm. Ikke så stort valg av knapper og "gå-bort-muligheter" som excel. Ser jeg får flere med på regnark Numbers på iPad enn tidligere excel. Når det gjelder Pages savner jeg noen funksjoner fra word, jeg har handelskolebakgrunn og er god i word. Det jeg savner er blant annet tabellbruk og nivådelt innholdsfortegnelse. Ser Pages har en del gode maler som vi har glede av, og også her er mange gode til å bruke Pages. Igjen få muligheter til å "rote-seg-bort". iMovie levendegjør skolehverdagen. En av de store løftene med iPad er at nå har alle kamera og filmredigeringsprogram, og vi bruker ikke evigheter på å overføre bilder til PC som skal redigeres. Det går nå raskt fra bilder/film tas til det er film. Utrolig mange gode elevfilmer, artig måte å dele kunnskap på!

Nearpod, Socrative, Mindjet Maps, Brainscape
Nå er jeg over på noe av bonusen med iPad. Det er dette med nye muligheter med iPad som hjelp til læring som jeg opplever som spennende. Tankekart med appn Mindjet Maps er det flere elever som opplever som godt verktøy. Brainscape til innlæring av ord og begreper er også en god variasjon for læring av nytt stoff. Nearpod og Socrative er to gode spørsmål/guiz/samhandlingsapper. Ofte har vi en liten quiz etter en flere timers økt. Dette er med på at elevene holder fokus på det de skal jobbe med i timen, da de vet det vil være en test på slutten av økten. Av disse appene er det Socrative som kan gi deg en god dokumentasjon på gjennomført quiz. Det blir sendt deg på mail rett ettter  quiz er gjennomført med elevene. Jeg har tidligere skrevet om Nearpod, Socrative og Brainscape.Bruken av "race" på Socrative appen. Dette bilde er synlig på storskjerm for elevene under quizen.
Dropbox, RandomNum, PS Touch, Blogsy, iBooks, iTunes, Facebook med flere
Mange elever velger å ha dropbox, her er det lagring av inntil  1 gb. Jeg bruker selv dropbox, er veldig fornøyd med dropbox til lagring. (Men dropbox blir fort full, og det koster penger for større lagringsplass.) RandomNum er en liten app jeg faktisk har stor glede av. Dersom vi har en økt på feks noen timer, forteller jeg at 2 blir trukket ut på slutten av økten til å dele sine svar. Ved å bruke RandomNum (alle elever får et nummer før vi trekker), blir det ikke "urettferdig". Elevene jobber godt, og de vet ikke hvem som blir trukket ut på slutten av økta.

Slik ser RandomNum ut
PS Touch er photoshop appen. Elevene på vg2 salg, service og sikkerhet får denne appen. Den fungerer veldig godt. Vi bruker denne blant annet i diverse markedsføring/materiell til ungdomsbedrifter. Jeg har også appen Blogsy til å skrive innlegg på bloggen fra iPad. iBooks bruker vi både til pdf format og digitale bøker. Jeg har laget flere bøker i iBooks author og disse blir liggende i iBooks. Noen reagerer kanskje på at Facebook er nevnt. Jeg har en gruppe med klassen jeg er kontaktlærer for, ikke "venner" med dem, men laget en egen lukket gruppe for klassen. Her deler vi beskjeder, kanskjer finner jeg linker jeg vil dele og annet. Facebook er i tillegg til! God erfaring med dette tidligere, laget en gruppe for klassen også i år.

Jeg benytter selvsagt flere appre en de som er nevnt her, nrknett, youtube, vimeo, aviser og safari og chrome og.....

Krittavle og Apple TV
Skolehverdagen min er full av nyttige apper! Jeg vil likevel nevne at vi i alle klasserom fortsatt har det glimrende verktøyet krittavle! Den er ikke byttet ut, men vi har fått enda flere verktøy å spille på i forhold til læring! I tillegg må jeg ta med at det å ha iPad og apper i timen er helt greit, så lenge jeg kan benytte Apple TV. Det er en trådløs oppkobling til storskjerm som gir stor frihet i klasserommet. Vil jeg stå midt i klasserommet, bakerst? Bidrar til bedre klasseledelse! I tillegg lett for elever å vise sine oppgaver på storskjerm. (Se gjerne tidligere innlegg om Apple TV)

Helt til slutt! Det er stas med digitale verktøy, men av og til trengs øyekontakt. Da bruker vi AV-knappen.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar